LOADING

Type to search

2017 Home Design Contest Finalists • Modern Architecture

Share

Let there be light

This new home near Gordons Pond north of Rehoboth Beach was designed by Scott Edmonston to protect trees on the site while letting abundant natural light into the living spaces. The glass-enclosed dining space separates living spaces from sleeping spaces. The glass doors and separate HVAC zone allow the dining area to function as a four-season room so that meals can be enjoyed al fresco when the weather is pleasant.


Chesapeake Bay beauty

The owners requested a classic shingle-style, Gambrel-roofed house for this waterfront site on the Chesapeake Bay. Bernardon created an open plan that kept the footprint compact while ensuring panoramic water views from every space. The home features stone accents on the exterior, including two stone chimneys and a stone base. A columned porch graces the stained, Craftsman-style front door. A three-car garage was designed as a detached structure to preserve water views on the approach. The second floor of the garage provides extra recreation space and-or bunk space. The first floor has an open plan with stained hardwood floors, white coffered ceilings, and square-paneled columns. The north-facing window wall spans the entire great room and opens the view immediately upon entry. A switchback stair blocks the view of the kitchen from the foyer, and allows south light into both levels via a dormer window above the landing. Almost every room has a view of the water.


Modern marvel

When this 1970s Wilmington home was updated, Kate Fitzgerald-Wilks of Timeless Designs removed the low ceilings and brick fireplace. She created a vaulted ceiling finished in wood with skylights to create an open space, then surrounded the fireplace with painted panels and Italian slate. A modern wall unit houses the TV and additional seating, and it displays sculptural art pieces. Barn doors in glass carry the modern look across the room and allow it to coordinate with the color scheme of the adjoining sunroom.


Exhibit A+

Architect Ed Raahme transformed a 1970s townhouse into a story about the world travels of its owners through their collection of art. The entry was redesigned to display sculptures that lead up the stairs to the main living room, then continued throughout the house, allowing for small surprises in the detailing of the space. The black and white palette makes a blank canvas for the art.

You Might also Like